2007-03-19

Skyttegravar och godiskrig

Idag publicerar Folkbladet min och Niklas artikel och NT:s ledarsida kommenterar mitt motstånd till Lars Stjernkvists godisförbud:

"Oppositionsrådet Mathias Sundin (fp) vill att Stjernkvist skall dra tillbaka förslaget och utlovar en påse godis till kommunalrådet om så sker. Sundin vill att varje skola skall fatta beslutet och inte få pekpinnar av politikerna."

Henrik Alexandersson och bloggen Fridholm har även de kommenterat vår artikel.

Det blir mycket kommunstyrelse de närmaste dagarna. Idag hela eftermiddagen, följt av KF-grupp ikväll. Sen en heldag imorgon ute i Getå. Viktigt, men inte alltid sanslöst roligt.

1 kommentar:

Bertil Nilsson sa...

Jag tycker att det är alldeles utmärkt att skolorna inte medverkar till godisförsäljning, det finns en mängd starka skäl för alla ansvariga vuxna att göra vad man kan för att minska barnens sockerkonsumtion.

Det är något förvånande att kommunen inte kan ta det ansvaret på annat sätt än med pekpinnar i media, det tyder på en bristfällig grundorganisation.

Talar ledande tjänstemän i kommunen med kommunens rektorer? Har frågan om godisförsäljning i kommunens skolor varit uppe på bordet tidigare? Har de rektorer som stödjer godisförsäljning, för sådana finns det uppenbarligen, fått en chans att argumentera för sin sak?

En skolhuvudman som vill genomföra förändringar i sin organisation gör det bäst genom att föra fram sina synpunkter och sedan låta organisationens delar ta ställning. En skicklig huvudman får igenom sina visioner. En dålig huvudman misslyckas.

En dålig huvudman meddelar delarna i sin organisation sina visioner genom att upplysa dem via media. Det kan ge ett sken utåt av handlingskraft men signalerna inåt, till organisationens delar, blir de motsatta. Kommunens rektorer och annan skolpersonal torde vara tämligen irriterade på Stjernkvist.

Stjernkvist och kommunen är ute i en god sak. Frågan är vad som är viktigast för kommunen, att barnen käkar mindre godis eller att kommunen utåt framstår som en "duktig" huvudman? Den frågan är relevant mot bakgrund av hur huvudmannen går tillväga.